Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Υγεία της Γυναίκας"

TΟ Π.Μ.Σ.

1. Αναγκαιότητα ίδρυσης του Π.Μ.Σ. «Υγεία της Γυναίκας» και περιγραφή των στόχων του

Βασικός λόγος ίδρυσης του Π.Μ.Σ «Υγεία της Γυναίκας» είναι η ενασχόληση με την ιατρική εξειδίκευση που ασχολείται με νόσους ή με καταστάσεις που είναι μοναδικές ή πιο συχνές ή πιο σοβαρές στις γυναίκες, έχουν διαφορετικές αιτίες ή εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο στις γυναίκες και τέλος έχουν διαφορετικές εκβάσεις ή διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης σε σχέση με τους άνδρες. Μέχρι πρότινος, η παραδοσιακή ιατρική εκπαίδευση και εξειδίκευση όσον αφορά την υγεία της γυναίκας αφορούσε κυρίως την αναπαραγωγική υγεία και παρέχονταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από γυναικολόγους. Σήμερα η εκπαίδευση στο αντικείμενο της Υγείας της Γυναίκας είναι διεπιστημονική.

Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι η πρόληψη και η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής, δίνοντας έμφαση στη ολιστική προσέγγιση, η οποία πέραν της γυναικολογίας, υπηρετείται και από πολλές άλλες ειδικότητες, όπως η γενική ιατρική, η ενδοκρινολογία, η καρδιολογία, η ορθοπαιδική, η ακτινολογία και η ψυχιατρική. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση στην Υγεία της Γυναίκας παίζουν και μη ιατρικές εξειδικεύσεις, όπως η διατροφολογία, η φυσικοθεραπεία, η φυσική αγωγή και η ψυχολογία.

 

2. Επιστημονική συνοχή και συναφή γνωστικά αντικείμενα

Ο συνδυασμός της διδασκαλίας με το ερευνητικό έργο είναι απαραίτητος για τη δημιουργία επιστημονικών-ερευνητικών ομάδων με κοινά ή παρεμφερή ερευνητικά ενδιαφέροντα, καθώς και για τη δημιουργία ενός ποιοτικού ακαδημαϊκού έργου με συνεργασίες μεταξύ των εργαστηρίων ποικίλων ιατρικών ειδικοτήτων με κοινά πεδία ενδιαφέροντος στη γυναικεία φυσιοπαθολογία. Η διδασκαλία θα είναι διαδραστικού τύπου και παράλληλα με την κλινική άσκηση θα προάγεται η έρευνα και η γνώση που βασίζεται σε αυτή, μέσω της εκπόνησης υψηλής ποιότητας ερευνητικών διπλωματικών εργασιών. Συναφή γνωστικά αντικείμενα εμπεριέχονται σε ειδικότητες όπως η γενική ιατρική, η ενδοκρινολογία, η γυναικολογία, η καρδιολογία, η ορθοπεδική και η ψυχιατρική. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση στην Υγεία της Γυναίκας παίζουν και μη ιατρικές εξειδικεύσεις, όπως η διατροφολογία, η φυσικοθεραπεία, η φυσική αγωγή και η ψυχολογία.

Το παρόν ΠΜΣ απευθύνεται σε απόφοιτους Ιατρικής Σχολής με ειδικό ενδιαφέρον στην ενδοκρινολογία, τη γυναικολογία, την καρδιολογία, την παθολογία/γενική ιατρική/γηριατρική, την ορθοπεδική και την ψυχιατρική. Το ΠΜΣ απευθύνεται επίσης σε απόφοιτους Τμημάτων Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Φυσικοθεραπείας, Διατροφολογίας, Φυσικής Αγωγής και Ψυχολογίας.

 

3. Συνάφεια του Π.Μ.Σ. με το αντικείμενο του πρώτου κύκλου σπουδών

Όπως αναφέρθηκε και στα προηγούμενα εδάφια, η Υγεία της Γυναίκας υπηρετείται από τους ιατρικούς κλάδους της ενδοκρινολογίας, της γυναικολογίας, της γενικής παθολογίας, της καρδιολογίας, της ορθοπαιδικής και της ψυχιατρικής. Όλα αυτά τα αντικείμενα αποτελούν μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών τόσο της Ιατρικής όσο και των λοιπών τμημάτων  επιστημών υγείας. Η εξατομίκευση του τρόπου ζωής (διατροφή – σωματική άσκηση – ψυχολογία) στις γυναίκες έχει άμεση συνάφεια με το αντικείμενο του πρώτου κύκλου σπουδών των τμημάτων διατροφολογίας, φυσικής αγωγής και ψυχολογίας αντίστοιχα.

 

4. Επιστημονική επάρκεια των διδασκόντων/ουσών

Οι βασικοί διδάσκοντες του μεταπτυχιακού είναι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην γυναικολογική ενδοκρινολογία, στην καρδιολογία της γυναίκας, στην ψυχική υγεία της γυναίκας και στην μυοσκελετική υγεία της γυναίκας. Η διευθύντρια του ΠΜΣ, κ. Ε. Λαμπρινουδάκη είναι καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ με μεγάλη κλινική εμπειρία στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και μεγάλο ερευνητικό έργο στην υγεία της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης της Β Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, διατελεί πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, Επιστημονική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και Ανδρόπαυσης, συντονίστρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων γυναικολογικής ενδοκρινολογίας της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και είναι αρχισυντάκτρια του διεθνούς περιοδικού MATURITAS με αντικείμενο την μετα-αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας (I.F. 3.9). Ο κ. Κ. Πανουλής είναι καθηγητής γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ με πολυετή κλινική εμπειρία στη γυναικολογία γενικά και ειδικότερα στη διαχείριση των γυναικολογικών νοσημάτων της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση. Διαθέτει επίσης πλούσιο ακαδημαϊκό έργο στο αντικείμενο της εμμηνόπαυσης. Ο κ. Κ. Σταματελόπουλος είναι καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και ασχολείται ιδιαίτερα με τη διαχείριση και θεραπεία καρδιολογικών παθήσεων στις γυναίκες. Αντίστοιχης στόχευσης είναι και το ερευνητικό του έργο. Ο κ. Ι. Ζέρβας είναι καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ, διευθυντής της Μονάδας Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας και ασχολείται επί πολλών ετών, τόσο κλινικά όσο και ερευνητικά με το προαναφερθέν αντικείμενο. Τέλος, ο κ. Ε. Χρονόπουλος είναι καθηγητής ορθοπαιδικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών. Διαθέτει μεγάλη κλινική εμπειρία στην διαχείριση των μυοσκελετικών παθήσεων της γυναίκας και έχει μεγάλο ερευνητικό έργο στον τομέα της οστεοπόρωσης.

 

5. Διδακτικό προσωπικό του Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο

Στο διδακτικό προσωπικό τους ΠΜΣ συμπεριλαμβάνονται στελέχη της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας αλλά και του ΕΣΥ (μέλη ΔΕΠ, ακαδημαϊκοί υπότροφοι καθώς και επιμελητές του ΕΣΥ) με εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς που άπτονται της Υγείας της Γυναίκας, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω (Γυναικολογική ενδοκρινολογία, καρδιολογία, ψυχιατρική, ορθοπαιδική). Επιπλέον οι υπεύθυνες Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια και Μονάδες του ΕΚΠΑ (Γυναικολογικές Κλινικές, Μονάδα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης Β Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Εργαστήριο Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών, Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας, Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας Ενδοθηλίου και Μονάδα Δυσλιπιδαιμιών και Αθηροσκλήρυνσης Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ) αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στην Υγεία της γυναίκας πέραν της αναπαραγωγής.

 

6. Λοιπό προσωπικό που πρόκειται να υποστηρίξει την οργάνωση και λειτουργία του Π.Μ.Σ.

Η γραμματειακή υποστήριξη του ΠΜΣ θα πραγματοποιείται από προσωπικό αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ΠΜΣ. Οι κλινικές ασκήσεις θα υποστηρίζονται από το προσωπικό (ιατρικό - παραϊατρικό) της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ - Μονάδα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης  - Αρεταίειο Νοσοκομείο. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τεχνολογική υποστήριξη  όπως και στα υπόλοιπα ΠΜΣ που υποστηρίζει η κλινική.

 

7. Υλικοτεχνική δομή, εξοπλισμός και κτηριακές υποδομές

Οι διαλέξεις και τα κλινικά σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε χώρους και αίθουσες διδασκαλίας της Β Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διαδικτυακά. Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιείται στις μονάδες των συνεργαζόμενων Πανεπιστημιακών κλινικών και Εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, όπως αναφέρθηκε στο εδάφιο 5 (Γυναικολογικές Κλινικές, Μονάδα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης Β Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Εργαστήριο Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών, Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας, Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας Ενδοθηλίου και Μονάδα Δυσλιπιδαιμιών και Αθηροσκλήρυνσης Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ). Η συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών με τους επιβλέποντες και η προετοιμασία των μαθημάτων θα πραγματοποιείται στα γραφεία και τους υπάρχοντες χώρους εργασίας των διδασκόντων στο ΠΜΣ.

Για την υλοποίηση του ΠΜΣ θα χρησιμοποιηθεί ο διαθέσιμος κατάλληλος εξοπλισμός της Β Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής, με συμπληρωματική επιβάρυνση, εάν απαιτηθεί, του προϋπολογισμού του ΠΜΣ για αναλώσιμα, αξιολογητικά εργαλεία, πνευματικά δικαιώματα, και έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της διδασκαλίας.

 

8. Χρηματοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας

Επιπλέον της καταβολής τελών φοίτησης, το ΠΜΣ «Υγεία της Γυναίκας (MSc in Women’s Health)» μπορεί επίσης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις κάτωθι πηγές: 

- δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα,

- πόρους από ερευνητικά προγράμματα, η από πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών,

- μέρος των εσόδων από συναφή ερευνητικά προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΕΚΠΑ.